Ongeschoolde Pandits

VEREISTEN VOOR EEN PANDIT

Om een pandit te zijn, dient men van een daarvoor geschikte (Universitair/WO) onderwijs te hebben genoten. Dit onderwijs wordt in Nederland of in Suriname niet verzorgd, maar wel bij de Sanskrit Universiteiten in India. Bijv.

  • Banaras Hindu Universiteit
  • Sampoornanand Sanskrit Universiteit
  • Jagannath Sanskrit Universiteit Puri
  • Kamershwarsingh Sanskrit Universiteit, Darbhanga
  • Lal Bahadur Shastri Sanskrit Universiteit Delhi.

Na afronding van een Mastersopleiding van Karmakand (Paurohitya) of andere specialisatie van het Sanskriet behaal je Acharya (Master) diploma. Pas hierna mag men Acharya voor zijn naam zetten. In Nederland is de enige Pandit die over Acharya diploma beschikt - Acharya dr. D. B. Pathak. Deze diploma verleent tevens de bevoegdheid om het beroep van Pandit uit te oefenen. Een lagere diploma, Shastri (Bachelor) verleent evenals de bevoegdheid om het beroep van Pandit uit te oefenen.

Er zijn in Nederland echter mensen die Panditsberoep uitoefenen zonder kaas ervan te hebben gegeten en zonder Sanskriet en Karmakand onderwijs te hebben genoten. Zelfs een persoon met de naam Varun noemt zich Acharya terwijl hij geen Acharya of Shastri of enkele academische opleiding heeft gevolgd. Hij beschikt evenmin een diploma hiervan. Dit is misleidend en zorgwekkend. Maar Warun is toch een uitzonderlijke mens, nu hij ook als crimineel vervolgd blijkt te zijn voor een niet-erkende dochter (lees en zie stukken van de rechtbank). Wij kwamen een stuk tegen van het Arrondissementsparket van Den Haag. Op internet zijn verhalen van zijn bijzondere levensstijl te lezen. Hij is derhalve niet normaal voor ons. Wel worden de bezoekers aangeraden om eerst naar de geschikte diploma en het onderwijs te vragen voordat het advies of dienst van een Pandit wordt afgenomen.

Wij kwamen tevens de ruzie tussen Atri en Suriender tegen, die als katten en honden in de rechtbank (leer meer) vechten en elkaar beschuldigen van het afpakken van klanten. Atri die noch Brahman is noch het onderwijs van Karmakand en Sanskriet heet genoten, probeert al jaren zich in dit beroep te vestigen, nu hij benoemt zich als B klasse Brahmin, d. w. z. iemand die niet echt brahman is of niet een Biologische Brahman is. Immers, een mangovrucht groeit ook niet aan een jackfruit boom. Hij is tevens in het nieuws geweest omdat hij tegen klanten van ons heeft geuit dat Acharya Pathak geen kennis zou hebben van Karmakand en Jyotish (terwijl Acharya Pathak een afgestudeerde pandit is) en Atri zou alles weten omdat hij nimmer kaas van Sanskriet, Jyotish en Karmakand heeft gegeten. Dit is absurd dat ongeleerden maken de geleerden belachelijk. Dit is niet alleen oplichting maar ook brutaal. Aan de andere kant noemt Surinder zichzelf Brahmarishi welke het niveau van de mens, Sint, Rishi, alles heeft overgeslagen en is verlicht naar de hemel, zeker met zijn Indrajaal (zwarte-magie). Hij staat voornamelijk bekend bekend om zijn zwartemagie (Indrajaal).

Er is nog een figure in omloop, Ranjita Devi. Deze doet zich voor als een vrouw op diens website maar in werkelijkheid een man is, genaamd Mangnoesing. Hij heeft kritiek op iedere pandit. Deze proxy-pandit misleidt zijn klanten als een Pandita (vrouwelijke pandit, niet erkend in Indiase maatchappij). 


Disclaimer: Iedereen in Nederland is vrij om een vakbekwame of onbekwame Pandit voor zijn godsdienst te kiezen. Echter een niet-onderwezen Pandit is niet geschikt en bevoegd voor deze rituelen, evenmin niet bovoegd om het resultaat te verzekeren. Dit artikel is slechts geschreven om helderheid te bieden aan onze klanten dat geschoolde en ongeschoolde pandits zijn niet vergelijkbaar en wanneer in Nederland meeste Pandits ongeschoolde zijn (d.w.z. zij hebben geen universitaire diploma van Vedische Wetenschappen) en wanneer zij grote namen schrijven en brede beweringen doen, dienen onze klanten het verschil te weten. De keus blijft altijd van hen wat zij kiezen. Wij zien totnutoe geen Pandit in Nederland (van niet-Indiase afkomst), die in India 9 jaar universitaire opleiding heeft kunnen volgen of ten minste toegang tot die Sanskriet universiteiten heeft kunnen krijgen. Uiteraard zijn ook niet alle Indiase Pandits in Nederland en in India geschoold. Vraag daarom naar academische kwalificatie voordat iemand begint te bluffen en misleiden.


Afdrukken   E-mailadres